آموزش نحوه نگهداری سگ

زایمان سگ (مرحله به مرحله) + کمک به توله های تازه متولد شده

روند طبیعی زایمان سگ

۱- دمای بدن مادر ۱۸ تا ۲۴ ساعت قبل از شروع زایمان به حدود ۳۸ درجه سانتی گراد می رسد. دمای بدن را از راه مقعد روزانه دو بار تکرار کنید. این کار را از روز ۵۶ آبستنی آغاز کنید. طول دوره آبستنی ۵۸ تا ۶۳ روز است.

۲- یک ترشح غلیظ و شفاف از محل زایمان در ابتدا خارج می شود. پس از آن ترشحی رقیق تر و تقریبا سبز رنگ از محل زایمان خارج می شود.

۳- پس از آن سگ دچار حالت بی قراری می شود.

دکتر حیوانات شیراز

۴- فشارهای عضلات شکم شروع شده و نیم ساعت تا یک ساعت بعد اولین توله متولد می شود.اگر تا یک ساعت توله متولد نشد احتمالا در کانال زایمان گیر کرده است و سگ قادر به زایمان نیس و باید سریعا سگ را نزد دامپزشک ببرید.

 

 

علائم غیر طبیعی زایمان و نیاز به دامپزشک

۱- سگ شما در مرحله زایمان قرار گرفته است و شما متوجه می شوید که پس از طی ۲ ساعت هنوز توله ای متولد نشده است.

۲- ترشح سبز رنگی از واژن خارج می شود اما توله ای متولد نشده است.

۳- فاصله بین تولد توله ها بیش از ۲ ساعت است.

۴- اگر مادر به طور مداوم برای چند دقیقه زور می زند و شما توله ای می بینید که در مجرا گیر کرده است و مایع ای پر از حباب را در مجرا می بینید.

۵- اگر مادر دچار انقباضات عضلانی است ( حالت زور زدن ) و این حالت برای مدت ۲۰ دقیقه بدون خروج توله ادامه دارد.

۶- اگر مادر دچار خستگی و بی حالی شدید شده و یا دمای بدنش از ۳۹/۴ درجه افزایش یافته است.

۷- اگر مادر دچار خونریزی از واژن برای مدت بیش از ۱۰ دقیقه است.

 

 

اگر اصلا به دامپزشک دسترسی نداشتید و جان مادر و توله ها در خطر بود، می توانید موارد زیر را انجام دهید :

 

  • با قیچی موهای اطراف محل خروج توله را تا فاصله ۱۵ سانتی متر کوتاه کنید.
  •  این ناحیه و محل خروج توله را با استفاده از آب و صابون بشوئید.
  •  دست های خود را به خوبی شسته و سپس با بتادین ضدعفونی کنید.
  •  ماده لوبریکنت (لغزنده کنند ) را روی شصت دست و انگشت اشاره ریخته و آنها را وارد محل خروج توله نمایید. سعی کنید توله ای را که گیر کرده است با کمک این انگشتان بگیرید و به آرامی او را بیرون بکشید.
  •  اگر توانستید این عمل را به خوبی انجام دهید سگ را طی مدت ۲۴ ساعت آینده حتما به دامپزشک نشان دهید. اگر موفق نشدید فورا سگ را نزد دامپزشک ببرید.

 

 

کمک های اولیه برای توله های تازه متولد شده

اگر مادر شیردهی انجام ندهد، توله ها به طور یکنواخت در حال ایجاد سر و صدا ( شبیه گریه ) هستند و این حالت حتی زمانی که مادر در کنار آنها است ادامه دارد. توله ها شروع به ضعیف شدن کرده و حالتی گیج دارند و از مادر فاصله گرفته و در جست و جوی غذا هستند. هدف از انجام این کار تغذیه توله سگ هایی است که مادر آها به علت بیماری و یا سایر علت ها، توانایی تولید شیر جهت تغذیه فرزندانش ندارد. شما باید این کار را تا ۴ الی ۵ هفته انجام دهید.

 

 

وسایل شیردهی

  • یک سرنگ ۱۰ یا ۲۰ میلی لیتری
  •  کاتتر تغذیه نوزادان یا لوله پلاستیکی قابل انعطاف ( می توان از لوله ست سرم استفاده کرد ) شما می توانید این وسیله را از دامپزشکتان، داروخانه های دامپزشکی، داروخانه های انسانی و بیمارستان ها تهیه کنید.

 

 

چه غذایی به توله بدهیم ؟

۱- امروزه شیر خشک برای سگ و گربه در پت شاپ ها یا داروخانه های دامپزشکی موجود است.

۲- اگر قادر به تهیه شیر خشک نبودید می توانید به طور موقت و با تایید دامپزشک از فرمول زیر برای تهیه غذا استفاده کنید :

  • یک فنجان شیر
  •  سه عدد زرده تخم مرغ
  •  ۱ قاشق غذاخوری روغن زیتون
  •  ۲ قطره مولتی ویتامین کودکان

 

 

روش غذادهی

۱- لوله پلاستیکی را که تهیه کرده اید در ابتدا به اندازه مناسب در بیاورید. برای بدست آوردن مقیاس اندازه ای که باید لوله را به داخل بدن توله هدایت کنید، ابتدا از خارج از بدن توله، لوله را کنار بینی توله گذاشته و معمولا تا اخرین دنده توله اندازه بگیرید. این اندازه دقیقا فاصله تا معده توله می باشد. لوله اضافه را قطع کنید. لوله ای که اندازه کرده اید با یک چسب به نوک سرنگ بچسبانید.

۲- غذایی که آماده کرده اید تا ۳۸ درجه سانتی گراد گرم کنید ( بیشتر از این درجه نباشد )

۳- سرنگ را با میزان مناسب از غذا پر کنید.

۴- سر توله را در دست گرفته و بالا بیاورید و کمی به سمت جلو بکشید. مقداری سطح لوله را با آب خیس کنید تا به راحتی درون دهان حرکت کند. به آرامی لوله را درون دهان توله قرار دهید. به آرامی و بدون هر گونه فشار لوله را در دهان توله جلو ببرید تا اینکه توله آن را ببلعد. لوله را تا اندازه مناسب جلو ببرید تا کاملا داخل باشد. اگر لوله به راحتی داخل نمی رود یا توله شروع به مشکلات تنفسی کرد این کار را متوقف کرده و لوله را خارج کنید. چند لحظه صبر کرده و مجددا این کار را انجام دهید.

۵- به آرامی کمی از غذا را به داخل لوله پمپ کنید. اگر یک مقدار مقاومت در حرکت غذا احساس کردید این کار را متوقف کرده و لوله را بیرون بکشید.

۶- هر ۶ تا ۸ ساعت به توله غذا دهید.

۷- پس از هر بار غذا دادن به توله زیر دم در ناحیه مقعد را با یک پارچه مرطوب گرم کمی ماساژ دهید. این کار سبب می شود تا توله تحریک به دفع کردن شود.

۸- پس از هر بار مصرف سرنگ و لوله را با آب گرم به خوبی بشویید.

شما می توانید قبل از مراجعه حضوری به مراکز درمانی دامپزشکی و یا مراکز تجاری دامپزشکی جهت دریافت مشاوره رایگان با دکتر مردانی تماس بگیرید

۰۹۱۷۲۲۷۴۰۱۹

لطفا امتیاز بدید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا