سالک سگ
بررسی لیشمانیوز پوستی به لحاظ جنبه واگیری آن به انسان حائز اهمیت است زیرا همانطور که می دانید سالک به وسیله انواع مختلف پشه خاکی از سگ سرایت می کند. این نوع بیماری به خصوص در بین سگ های تهران شایع بوده و نگارنده بارها این بیماری را بین سگ های درآشیب شمیران و یوسف آباد مشاهده نموده است.
نشانه های بیماری
مهم ترین نشانه این بیماری ایجاد جراحات پوستی روی پوزه و کنار لب می باشد که بعد از چند روز این جراحت پوسته پوسته می شود و وقتی پوسته را برمی داریم می بینیم که جراحت مملو از سرویزیته است و در همین مواد سروزی موجود در قرحه مقادیر زیادی لیشمانیا جای دارد که از طریق تشخیص آزمایشگاهی می تواند به وجود بیماری پی برد. برای این منظور ابتدا موضع آلوده را با پنبه پاک کرده و پس از خراش قسمت سطحی قرحه از ناحیه عمقی جراحت لامی تهیه و به طریقه گیسما رنگ آمیزی می کنیم و در زیر میکروسکوپ لیشمانیا را مورد مطالعه قرار می دهیم.
درمان
استفاده از ترکیبات آنتیموان موثر می باشد که به منظور درمان ۲ تا ۳ سانتی متر مکعب از آن زیر پوست تزریق می کنند .تزریق Atebrin نتایج خوبی در ردمان سالک سگ به دست آمده است و برای این منظور مقدار ۳cc از آن در عضله تزریق می کنند. بلاخره استفاده از املاح ید بخصوص یدور دو پلاس را برای التیام زخم های جلدی شناخته شده اند و برا یاین منظور قلم پتاس نسبت به معالجه عوارض جلدی سالک اقدام نمایید.
سالک گربه
گربه ندرتا به این بیماری مبتلا می شود. از نشانه های آن ایجاد قرحه روی بینی و اطراف لب می باشد که فقط از طریق آزمایشگاهی به شرحی که قبلا گفته شد تشخیص این بیماری امکان پذیر است.
درمان
به منظور درمان از مالش قلم پتاس روی موضع آلوده و تزریق املاح آنتیموان استفاده می شود و نظر به واگیر بودن آن بایستی حتی المقدور از دست زدن به گربه های بیمار خودداری کنید. کودکان را باییستی از بازی با این گونه های گربه منع کرد و تا درمان کامل بیماری لازم است بیمار تحت نظر و مراقبت قرار گیرد.
کهیر در سگ و گربه
در سگ و گربه کهیر با پدید آمدن پلاک هایی روی بدن مشخص می شود. این پلاک ها در عرض چند دقیقه یا یک ساعت از بین می روند اما در شرایط شدید بیماری جراحات جلدی بوجود می آورند که این جراحات با از دست دادن اشتها همراه است. جراحات پوستی دایره ای شکل بوده و پهن می باشند و بزرگی آنها از یک نخود تا پهنی یک نعلبکی تغییر می کند و ممکن است در تمام نقاط بدن پراکنده شود اما بیشتر در پشت و ناحیه گردن و پلک ها و پاها ظاهر می شوند. در حالت پیشرفته بیماری ممکن است این پلاک ها در دهان و بینی، رکتوم و واژن ظاهر شوند. در بعضی حالات پاپول و وزیکول توجه دامپزشک را جلب می نماید.
درمان
در بسیاری از حالات کهیر عوارض قابل ملاحظه ای ایجاد نمی کند اما در بعضی موارد جراحات مزمن بیماری عواقب خطرناکی دربردارد. در هر صورت استفاده از کورتیکواستروئیدها در درمان بیماری نتایج ارزنده ای به دست آمده است. به کار بردن سوسپانسیون و قرص crotisone acetate نافع است و مقدار آن ۲ تا ۳ میلی گرم به ازای هر کیلو وزن دام زنده است که ممکن است از طریق داخل عضلانی تزریق و یا خوراکی تجویز شود. در فرم های شدید بیماری استفاده از کیسه آب سرو و سرکه و الکل ۷۰% توصیه می شود.
شما می توانید قبل از مراجعه حضوری به مراکز درمانی دامپزشکی و یا مراکز تجاری دامپزشکی جهت دریافت مشاوره رایگان با دکتر مردانی تماس بگیرید