آیا خرگوش واکسن دارد ؟
حیوانات خانگی نیز همانند انسان ها برای پیشگیری از برخی بیماری های واگیردار نیاز به واکسیناسیون دارند.در واقع واکسن ویروس ضعیف شده یا کشته شده ای است که به بدن تزریق می شود تا پادت علیه آن ویروس در بدن ساخته و ایمنی حاصل شود.
خرگوش نیاز به دو واکسن برای میکزوماتوز و بیماری هموراژیک دارد که در ایران موجود نیست. واکسن هاری نیز به حیوان شک می دهد و اغلب سبب مرگ خرگوش می شود و توصیه نمی گردد. خرگوش ها در معرض آلوده شدن به انگل های داخلی و خارجی هستند که تنها از طریق انگل تراپی به موقع می توان حیوان را درمان کرد. برنامه درمان انگلی نیز باید هر ۶ ماه یکبار تکرار شود.
انگل تراپی خرگوش
خرگوش ها می توانند به انگل های خارجی و داخلی آلوده شوند که انگل های خراجی شامل کک ، شپش ، جرب و قارچ می باشد که با مراجعه به دامپزشک و درمان دارویی امکان پذیر است. انگل های داخلی علائمی همچون اسهال، وجود خون در مدفوع، بی حالی، کم اشتهایی و … را به دنبال دارد که از طریق آزمایش مشخص می شود.
انگل تراپی در ایران
ضدانگل هایی که در ایران برای خرگوش ها استفاده می شوند ۲ نوع هستند: دسته اول ضد انگل های خوراکی هستند که انگل های دستگاه گوارش را از بین می برند و دسته دوم ضدانگل های های تزریقی که در ناحیه زیر پوست تزریق می شوند و بیشتر برای از بین بردن انگل های پوستی و درص کمی از انگل های گوارشی بکار گرفته می شوند. بهترین برنامه ضدانگل در ایران برای خرگوش ها تکرار ضدانگل بین ۴ تا ۶ ماه می باشد.
انگل های خارجی خرگوش
کک :
چنانچه حیوانات دیگری در خانه هستند اجازه خارج شدن از خانه را دارند،ممکن است کک بدن خود را به خرگوش منتقل کنند . برای درمان کک دامپزشک داروهای ضد کک تجویز می کند.
جرب پوست خرگوش
بیماری با ظاهر پوسته پوسته خود را نشان می دهد و اغلب در اطراف لبه گوش ها، لبه های پلک، بینی، دهان و انگشتان پا دیده می شود. پوسته ها اغلب بوی ناخوشایندی بویژه در گوش دارند . در صورت عدم درمان، شرایط تا زمانی که کل بدن را درگیر کند پیشرفت می کند و باعث خارش می شود و مناطق درگیر را به عفونت باکتریایی یا قارچی مستعد می کند. حتی موارد خفیف جرب زدگی باید بدون تاخیر درمان شود تا از بدتر شدن علایم جلوگیری شود. درمان انگل ها دشوار نیست و نتایج می تواند سریع و چشمگیر باشد .
جرب مو خرگوش
این نوع جرب علایم ملایم تری نسبت به سایر گونه ها دارد و خارش کمتری ایجاد می کند . در موارد پیشرفته موها بصورت موضعی شروع به ریختن می کنند . ضایعات همانند شوره های سر روی سطح بدن ، نه فقط در گوش ها ، دیده می شوند . اکثر مواقع به سختی با چشم غیر مسلح دیده می شوند . این نوع جرب به درمان دارویی بخوبی پاسخ می دهد .
جرب گوش خرگوش
یکی از دردناک ترین و زننده ترین بیماری های خرگوش است . به خوبی به درمان با آیورمکتین جواب می دهد .
انگل های داخلی خرگوش :
انگل های داخلی باعث ایجاد اسهال، کم اشتهایی، کاهش وزن، تب و مشکلات تنفسی می شوند که هر چه سریع تر باید حیوان را نزد دامپزشک ببرید و دامپزشک با گرفتن نمونه مدفوع و آزمایش کردن به وجود انگل پی ببرد و درمان را با داروها و آنتی بیوتیک ها آغاز کند. با تغذیه مناسب خرگوش و بهداشت محیط زندگی می توان از بروز این انگل ها جلوگیری کرد.
انسفالیتوزونوز
این بیماری از طریق تماس با ادرار آلوده به انگلی ایجاد می شود. صاحبانی که علاوه بر خرگوش، همستر، خوکچه هندی، سگ، گربه و پرنده در خانه دارند باید بیشتر به نظافت و بهداشت محیط اهمیت دهند.
تایزر
این بیماری از طریق خوردن مدفوع آلوده خرگوش دیگر ایجاد می شود. علائم این بیماری اسهال آبکی، بی اشتهایی، از دست دادن آب بدن و افسردگی می باشد. درمان از طریق اکسی تتراسایکلین می تواند صورت گیرد.
ژیاردیازیس
علائم این بیماری اسهال، کاهش وزن، از دست دادن آب بدن، لتارژی، دمای پایین بدن. درمان این بیماری از طریق مایعات و ضدانگل ها امکان پذیر است. از تماس خرگوش با مدفوع سگ و گربه جلوگیری کنید و دست هایتان را بشویید. تخم های این انگل می تواند در موهای سگ و گربه زنده بماند.
توکسوپلاسموز
در خانه ای که گربه زندگی می کند امکان ابتلا به این بیماری وجود دارد زیرا خرگوش از طریق خوردن مدفوع آلوده گربه به این بیماری دچار می شود. از نشانه های بیماری تب، تشنج، فلجی و مرگ را در پی دارد. تا حد امکان به بهداشت محیط زندگی خرگوش اهمیت دهید.
بیماری RHD، VHD چیست ؟
این بیماری به نام هموراژیک ویروسی شناخته می شود و اغلب کشنده است و نشانه خاصی ندارد. وقتی نشانه ها ظاهر می شوند مرگ خرگوش بین ۶ تا ۲۴ ساعت روی می دهد. علائمی چون: تب، بی اشتهایی، لتارژی، تند نفس کشیدن، خونریزی از بینی و مقعد و دهان. درمانی موثری برای این بیماری وجود ندارد. این ویروس از طریق هوا،ادرار، مدفوع و آب دهان منتقل می شود. واکسن این بیماری وجود دارد اما در ایران قبل دسترس نیست. بهترین راه پیشگیری تمیز بودن و شستن دست ها می باشد.
شما می توانید قبل از مراجعه حضوری به مراکز درمانی دامپزشکی و یا مراکز تجاری دامپزشکی جهت دریافت مشاوره رایگان با دکتر مردانی تماس بگیرید
۰۹۱۷۲۲۷۴۰۱۹